RSS

" Mamei mele."

Tu esti:
Cea mai speciala emotie traita de mine,
Pacea inimii mele zbuciumate,..
Cea care mi-a aratat Adevarul si Dragostea.

Tu esti:
Tacerea care spune cele mai potrivite vorbe,
Vocea care se ascunde in constiinta mea,
Credinta eu am aflat-o privindu-ti ochii!

Tu esti:
Libertatea unei copilarii de basm,
Implinirea unui suflet binecuvantat,
Rasaritul preferat al diminetilor mele!

Astazi,
Eu contemplez o clipa Universul fiintei tale,
Langa tine am gasit Echilibrul in fiecare zi,
Te iubesc si iti multumesc pentru VIATA!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Proiect.
Despre imagine si televiziune. “Pentru mine, fotografia este recunoasterea simultana, intr - o fractiune de secunda, a insemnatatii unui eveniment.”

Henri Cartier-Bresson.


MOTIVATIE.

Experimentam si cercetam lumea inconjuratoare, o lume a imaginilor si sunetelor. Simtim, instantaneu, impulsul de a recrea acele imagini sau sunete. Acum cateva zeci de ani, singura cale de a transmite mai departe o informatie era de a o transforma in cuvinte scrise sau vorbite. In acest mod, imaginatia umana era stimulata, dar nu se putea experimenta fizic replica virtuala a sunetelor si imaginilor produse de om.

Pe la sfarsitul sec. al XIX -lea si inceputul sec. XX s-a descoperit modalitatea de a transmite sunete pe distante mari, de a inregistra sunete si informatii vizuale si, apoi, prin televiziune, cum sa se transmita informarmatii audio si video, instantaneu- oriunde in lume. Asadar, sistemul de televiziune era un dispozitiv care transforma lumina si sunetele in semnale electrice, transportandu-le pe distante mari; iar apoi le emitea sub aceeasi forma ( lumina si sunet ) .

IMPORTANTA.

In ultimii 60 de ani, imaginile televizate in miscare s-au dezvoltat in cel mai puternic sistem de transmitere a ideilor si conceptelor, dar si in cel mai influent mediu de divertisment din lume. Pe scurt, in ziua de azi, importanta televiunii in viata tuturor defineste sec. XX ca fiind Secolul Televiziunii.

Dezvoltarea tehnologiei de productie in televiziune se produce foarte rapid. Suntem dependenti de numeroase minuni tehnologice, fara de care nu ne-am descurca in activitatile noastre zilnice. Cea mai simpla definitie a televiziunii este cea in care este descrisa ca fiind transmiterea imaginilor in miscare la distanta, cu un sistem structural asemanator cu cel al vederii umane. Ochiul capteaza lumina reflectata de un obiect din lumea inconjuratoare si transforma energia fotografica in impulsuri nervoase. Aceste impulsuri sunt receptate de creier, urmand un proces cunoscut doar partial, unde sunt transformate intr-o reproducere mentala a obiectului vizualizat.

In televiziune, la fel ca in vederea umana, primul pas al procesului este transformarea luminii reflectate de obiect int-o alta forma de energie. In acest caz, se transforma in energie electrica, energie ulterior procesata, memorata sau transmisa prin mijloace tehnice specifice.

Avand in vedere impactul imaginii de presa in evidentierea mesajului, departamentul foto-video trebuie adaptat noilor conditii impuse de tehnologia digitala. Procesarea imaginilor constituie unul dintre cele mai noi domenii. Informatia vizuala, statica sau dinamica, a devenit un bun comun, accesibil tuturor. Prelucrarea informatiei vizuale este, insa, insotita alte componente precum muzica, voce sau alte efecte audio.

OBIECTIVE.

Pentru utilizatorii preocupati de proiectele multimedia, asa cum sunt si eu, care vor sa invete principiile de functionare si si implementare in editarea materialelor, vom invata despre softurile aplicatiilor specializate in prelucrarea de imagini.

Avand la dispozitie imagini cu mesaje interesante, secvente filmate corect din punct de vedere cinematografic, si alte sunete auxiliare, vom invata cum sa le ambalam in produse multimedia bine realizate. Fiind o tanara aspiranta la profesia de jurnalista, vreau sa imi exprim ideile realizand clip-uri video care sa spuna o poveste captivanta. Vreau sa aprofundez rolul imaginii din produsele pe care le vedem noi la televizor, sa pot intelege cum se influenteaza sau cum se manipuleaza cu ajutorul acesteia.

METODE DE CERCETARE.

Intelegerea conceptului de limbaj al audio-vizualului este un prim pas foarte important. Asa cum ziaristii din presa scrisa folosesc limbajul traditional, “omul de imagine” si-a creat un limbaj nou: cel al imaginii in miscare. Deci, orice ideee enuntata printr-un text trebuie transmisa folosind un suport de imagine si un suport de sunet ( ambianta, muzica, etc). Succesul mesajului audio-vizual depinde de cunoasterea si respectarea normelor acestui nou limbaj media. In acest mod, este posibila recompunerea, pentru telespectator, a fragmentului de realitate reprodus de catre noi.

Principiile de functionare a televiziunii isi gasesc sursa in constituirea cinematografiei, cea de-a saptea arta. Astfel, filmul si-a creat un limbaj propriu, compus din elemente fundamentale precum fotograma ( frame -ul ), cadrul ( planul ) si secventa; pe care le-a conservat si dupa trecerea de la tehnologia de filmare pe pelicula la cea digitala.

Asa ajungem sa vorbim despre gramatica limbajului cinematografic: MONTAJUL. Dupa cum am mentionat anterior, imaginea este, in esenta, recompunerea unei idei. Noi montam (vizual) in orice moment din viata noastra. Montajul reprezinta transpunerea cuvintelor in imagini. Cuvintele sunt proiectia unor idei, asa cum tot ceea ce ne inconjoara reprezinta extensia vietii noastre. In aproape toate activitatile noastre noi montam ( mental).

Fiecare imagine arata un program statie al lucrurilor si fiintelor, iar prin succesiunea lor se recreaza miscarea si viata. In limbajul filmic, montajul este fundamentul cinematografiei. Se poate defini ca fiind o organizare a planurilor unui film in conditiile de ordonare ale acestuia.Montajul este creator al miscarii in sens larg, adica al animarii, al aparentei vietii, avando importanta vitala in cinematografie.


Un film reinvie fapte neinsufletite. Un film permite cuiva sa dea aparenta realitatii unui lucru ireal.”

Jean Cocteau.


Intelegem, in primul rand, ca existenta noastra se compune din imagini ale unor lucruri cunoscute ( memorie colectiva ). Imaginile pot ascunde simboluri, intelesuri direct conectate de perceptia fiecaruia asupra realitatii. Eu consider relitatea un concept strans legat de cel al fanteziei. Aromele, versurile, la fel ca imaginile pe care le percepem, ne pot transporta foarte usor intr-un alt spatiu si timp iar fantezia devine doar o extensie a relitatii.Imaginarul va fi, asadar, tabloul unei realitati posibile. Iar cinematografia poate reda cu usurinta atat doua cat si mai multe dimensiuni universale.

Revenind la ideea initiala, spunem ca prin succesiunea imaginilor se elaboreaza un ritm si o idee. Ritmul este o notiune diferita de ceea de miscare. Miscarea este deplasare, aparenta continuitatii temporale sau spatiale, in interiorul imaginii. Pe de alta parte, ritmul se creeaza prin succesiunea planurilor in functie de lungimea si marimea lor. Aceste lucruri se traduc prin crearea unui soc psihologic, cu atat mai mare cu cat planul este mai apropiat. Combinatiile ritmice care vor rezulta din alegerea imaginilor, vor crea spectatorului o emotie care intregeste suspansul intamplarilor. In consecinta, ritmul este o notiune exterioara cadrului.

Cel mai important rol al montajului este acela de a alatura diverse elemente extrase din masa realitatii si de a sugera prin confruntarea lor un nou sens al ideii initiale. Impreuna cu ritmul, ideea cinematografica si simbolurile dau filmului o semnificatie artistica aparte. Acestea apar atunci cand ideea unei scene nu rezulta din confruntarea a doua imagini, ci rezida in imaginea insasi. Monteurul reuneste, astfel, doua fragmente ale realitatii pentru a extrage din confruntarea lor o semnificatie mai profunda.

CONCLUZII.

Efectul limbajului cinematografic, digital si al terminologiilor conexe din domeniile media asupra perceptiei umane este un fenomen fascinant. Fluxul de informatii creste intr-un ritm incredibil. Ceea ce determina utilizatorii de media sa devina din ce in ce mai interesati de prelucrarea imaginilor, o forma noua de exprimare a viziunii lor artistice. Printr-un clip video vom putea sa transmitem informatii compuse din texte, imagini in miscare, sunete de orice tip, livrandu-le apoi, pe internet, oriunde in lume. In plus, tehnologia de care dispunem astazi, ne ofera sansa unor schimburi de streaming video, in direct, cu ajutorul unei camere web cu microfon, conectata la calculatorul personal. In acest mod, oricine poate contribui la conturarea lumii on-line, cu imaginatia si ideile proprii.

Prin urmare, orice mijloace media utilizam, este important sa reusim sa transmitem un mesaj frumos ilustrat, care sa emotioneze. Iar daca este posibil, sa oferim privitorului posibilitatea de a se implica in povestea noastra, de a deveni demiurgul realitatii pe care noi i-o prezentam.


By Ella.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS