RSS

Antonomaza ironica in presa-cercetare si concluzii proprii

poftiti si cititi:

In urma opiniilor pe care mi le-am format,pot afirma ideea ca jurnalismul zilelelor noastre a evoluat foarte mult,dar pastreaza si elemente ale presei la inceputurile sale,cele care constituie valoarea acestora.
Scena politica este foarte activa si avand evenimente care sunt dezbatute pe larg.Evenimentele vietii cotidiene care ne asalteaza pe toate planurile dezvaluie preocuparile cele mai frecvente ale populatiei majoritare.

Indeosebi in cadrul presei scrise,descoperim foarte multe obiceiuri care incep sa prinda contur,devenind din ce in ce mai des intalnite.Jurnalistii se refera la actorii politici in foarte multe ocazii,intr-o maniera ironica sau simpatica.

Cea mai des intalnita forma de ironie din presa este antonomaza ironica.Definitia pe care o gasim in DEX cu referire la termenul “anonomaza” este urmatoarea:”antonomaze, s.f. Figură de stil care constă în folosirea unui nume propriu în locul unui nume comun sau a unui nume comun ori a unei perifraze în locul unui nume propriu; antonomasie. Din fr. antonomase.”

Din aceasta categorie au inceput sa patrunda in limbajul cotidian apelative reusite precum “Blonda de la Cotroceni”,”Latifundiarul din Pipera”,”Bombonel”,”Fata tatii cea mica”,dar si altele.Lecturand cateva articole din ziarele importante ale ultimilor 6 luni de zile,am gasit noi denumiri haiose,care fac referire la personaje politice importante.
Un exemplu in acest sens este articolul “Crin prin sita PSD”,aparut in ziarul “Cotidianul”,de pe data de 23 martie 2009.In “Cotidianul” se analizeaza anumite afirmatii pe care deputatul Traian Ungureanu le-a facut pe blogul personal,afirmatii care il vizeaza pe Crin Antonescu.Ungureanu denumise intr-o maniera inspirata fenomenul cauzat pe popularitatea Domnului Antonescu : utilizand termeni precum “crinomanie” si “crinolatrie”.
 
In concluzie,exemplele oferite nu fac decat sa ofere un suport ideii ca stilul foarte des intalnit in presa noastra are ca sursa de inspiratie ironia specifica stilului romanesc.Atitudinea de aparenta relaxare si spiritul de gluma se regaseste mai ales in situatiile dificile,atitudine tipica romanului pamfletar

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu